Yhteistyössä Uus Maa Central kiinteistövälitystoimiston kanssa.
Toisessa maassa asuvan henkilön ei ole vaikeaa hankkia kiinteistöjä Virosta. Verrattuna muihin Euroopan maihin, täällä on paljon helpompaa tehdä kiinteistökauppoja. Kuitenkin, kuten kaikkialla, on olemassa tiettyjä noudatettavia sääntöjä ja käytäntöjä, joista on hyvä tietää.
Virosta kiinteistöjä voi etsiä niin verkkoportaaleista (esimerkiksi Kinnisvara24.ee) kuin välittäjänkin avulla. Välittäjä etsii ja näyttää sinulle toiveitasi vastaavia kohteita.
Valmistelut
Ennen kodin tai sijoituskohteen etsintää, selvitä, miten rahoitus toimii. Alkuperämaasta riippuen varojen siirto tilien välillä voi olla tavallista vaikeampaa ja kauppaa varten vaaditaan tarkempia selvityksiä rahan alkuperästä.
On tilanteita, joissa ulkomainen ostaja ei pysty olemaan läsnä notaarin luona kaupantekoaikana. Tässä tapauksessa ostajaa edustaa notaarin vahvistama valtuutettu henkilö, joka voi olla myös tuttu tai kiinteistönvälittäjä itse.
Asiakirjat
Tilanteesta riippuen tavallisten asiakirjojen lisäksi saattaa olla tarpeen hankkia erilaisia lisäasiakirjoja sekä niiden virallinen todentaminen (apostille, laillistaminen). Sinulta saatetaan siis pyytää todistus siviilisäädystä, avioliittotodistus, avioerosopimus jne.
Muista tarkistaa, onko ostamasi kiinteistö, kuten asunto, lisensoitu ja että sen rakennustyöt ovat olleet laillisia – etenkin vanhemman asunnon tapauksessa. Toivottavaa tietenkin on, että ammattivälittäjät ovat tarkastaneet kohteen itse ennen myyntiä ja tarvittaessa ryhtyneet kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin tilanteen parantamiseksi.
Rahoitus ja sopimukset
Jos ostat kiinteistön sataprosenttisesti omilla varoillasi, sinun on todistettava rahan alkuperä. Tässä tapauksessa on pyydettäessä toimitettava asiakirjoja mm. palkkatuloistasi sekä yrityksen toiminnasta ja taseesta.
Jos haluat käyttää pankkilainaa, sinun on otettava huomioon, että se edellyttää voimassa olevaa oleskelulupaa ja vähintään vuoden työkokemusta samassa yrityksessä.
Monissa tapauksissa varaussopimus tehdään ennen osto- ja myyntisopimusta, joka varmistaa, että myyjä antaa ostajalle aikaa järjestää kaikki ostoon tarvittavat asiakirjat sekä rahoituksen. Yksinkertaisessa kirjallisessa varaussopimuksessa ei kuitenkaan saa olla viittauksia ostovelvollisuuteen, ja myyjän ja ostajan on pidätettävä oikeus peruuttaa kauppa. Jos samanlainen sopimus tehdään notaarin kanssa, saattaa siinä olla viittauksia velvoitteisiin.
Kiinteistön osto- ja myyntitapahtuma, eli esineoikeussopimus tehdään aina notaarin toimesta.
Virossa kiinteistökauppaan liittyvät maksut ovat alhaiset ja helposti ymmärrettävät, verrattuna moniin muihin maihin. Täällä ei myöskään makseta kiinteistöveroa ostoista ja myynnistä.
Hyvän käytännön mukaan notaarimaksut jaetaan tasan ostajan sekä myyjän kesken ja ostaja maksaa valtiolle menevät maksut (uuden omistajan merkitseminen kiinteistörekisteriin). Uudiskohteissa ostaja maksaa kuitenkin aina notaarimaksut ja valtion maksun.
Jos valtion maksu on maksettu, apulaistuomari tekee 30 päivän kuluessa kiinteistörekisteriin merkinnän omistuksen siirtymisestä. Käytännössä tämä kestää 1-2 viikkoa. On kuitenkin pidettävä mielessä, että jos valtion maksua ei makseta, tätä merkintää ei tehdä.
Jos myyt
Myynnissä siviilisäädyn on aina oltava notaarin vahvistama. Alkuperämaasta riippuen asiakirjojen on oltava myös vahvistettu apostillella tai laillistettuja.
On myös osoitettava, onko kiinteistö hankittu erillisenä omaisuutena vai avioliiton aikana. Jos tämä on jo todistettu ostoksen yhteydessä, sinun ei tarvitse tehdä sitä uudelleen. Jos kyseessä on avioliiton aikana hankittu omaisuus, molempien puolisoiden on mentävä notaarin luo tai ääritapauksissa riittää notaarin vahvistama valtakirja jollekin puolisoista.
Myynnin yhteydessä tulot ilmoitetaan kauppaa seuraavana kuukautena.
Verotus perustuu voittoon, ei koko myyntimäärään. Jos kuitenkin myyt asuntosi, etkä ole myynyt muita kiinteistöjä kahden vuoden kuluessa, verovelvollisuutta ei synny. Joidenkin maiden tapauksessa kaksinkertaisen verotuksen velvoite voi syntyä, jos Viro ei ole tehnyt vastaavaa sopimusta kyseisen maan kanssa sen välttämiseksi.
Myyjä on vastuussa huomaamatta jääneistä virheistä kolmen vuoden ajan. Asuntoa ostettaessa on kirjattava mahdollisimman monta erilaista huomiota tai puutetta. Suuret puutteet on kuitenkin merkittävä osto- ja myyntisopimukseen, muuten ostajalla on myöhemmin oikeus vaatia myyjältä selvitystilaa tai korvausta. Isommissa ongelmissa aiheelliseksi voi tulla jopa kaupan peruminen. Ja kaikki tämä huolimatta siitä, että kauppahetkellä ostaja oli vain tietoinen ja hyväksynyt tilanteen.
Jos vuokraat
Samoin kuin myyntikohteita, voit löytää myös ilmoituksia vuokra-asunnoista sekä taloista kiinteistöportaaleista. Voit myös palkata välittäjän edustamaan sinua Virossa, joka on tehokkain tapa. Kiinteistönvälittäjä edustaa ja suojaa asiakkaansa mahdollisilta ongelmilta sekä pystyy myös käsittelemään mahdolliset riitatapaukset vuokranantajan kanssa.
Vuokraamiseen vaaditaan voimassa oleva oleskelulupa. Jos et ole Euroopan talousalueen kansalainen, tarvitset myös viisumin.
Tilannetta usein parantaa se, jos annat omistajalle voimassa olevan työsopimuksen sekä edellisen vuokranantajan suosituskirjeen.
Virossa vuokrasopimukset tehdään usein määräaikaisesti vuodeksi, jonka jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa osapuolten sopimuksella. Vuokraa ei voi muuttaa vuokra-aikana. Jos kuitenkin tehdään määräaikainen vuokrasopimus, vuokranantajalla on oikeus muuttaa vuokran määrää vuosittain.
Sopimuksen tekemisen yhteydessä on maksettava yhden kuukauden vuokra ja takuumaksu. Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus pyytää enintään kolmen kuukauden vuokran suuruinen takuumaksu, mutta tapa on edelleen yhden kuukauden vuokra. Palkkiomaksun maksaa pääsääntöisesti vuokralainen Virossa, jos ilmoitus sisältää tietoja sen maksamisesta, eivätkä osapuolet ole sopineet toisin. Välityspalkkio on yleensä yhden kuukauden vuokra ja arvonlisävero.
Vuokralaisen on maksettava kuukausivuokran lisäksi liitännäiskustannuksia, joiden summa on tutkittava ennen sopimuksen tekemistä. Erityisesti on syytä huomioida, onko vuokralaisen maksettava myös rakennusten ylläpitoon ja korjaukseen liittyvät maksut. Uuden lain mukaan korjausrahasto ja rakennuksen parantamiseen otetun lainan takaisinmaksut voidaan asettaa vuokralaisen velvollisuudeksi, jos tämä sopimus on vahvistettu vuokrasopimuksessa.
Vuokralaisella on oikeus rekisteröityä asuntoon asukkaaksi. Tämä voidaan tehdä verkossa ID-kortilla tai paikallishallinnon palvelutoimistossa. Allekirjoitetun vuokrasopimuksen olemassaolo on tässä tärkeä.
Kuten kaikkialla maailmassa, Virossa voi kohdata ja havaita kulttuurieroja, joista suurin voi olla se, että paikallinen vuokranantaja ei puhu vierasta kieltä. Kannattaa ehdottomasti neuvotella ensin välittäjän kanssa ja tutkia, mitkä asiat voivat olla suurimmat haasteet näkökulmastasi.
Teksti: Eveli Lindell, ammattimainen kiinteistönvälittäjä, Uus Maa Central Kiinteistövälitystoimisto