Oletko ollut joskus siinä tilanteessa, jossa olet tiennyt pitkään jonkin asian tapahtuvan ja olet valmistautunut omasta mielestäni siihen parhaasi mukaan? Tilanne tulee eteesi, etkä oikeasti ollutkaan valmistautunut siihen mitenkään? Oli tilanne sitten vaikka parhaan ystäväsi muutto ulkomaille, tai sitten sinulle rakkaan eläimen poismeno.
Eteemme täällä on lyöty tilanne, joka on annetuista esimerkeistä viimeisin. Se on se tilanne ja se asia, joka on tiedetty pitkään, että se tulee tapahtumaan jossain kohtaa. Pohdittiin pitkään asiaa jo ennen viime talvea, koska kylmä on yleensä nivelrikkoisille aika ikävää aikaa. Talvi oli kuitenkin ihan kohtuullinen ja siitä selvittiin kevyelllä liikunnalla ja Back on Trackin loistotuotteilla. Eikä tämä ole maksettu mainos, vaan kiitos ihmisille, jotka ovat luoneet jotain tällaista helpotusta.
Kysyin jo muistaakseni ensimmäisellä kerralla kirjoitellessani, että haluatteko puhua SI-nivelen ongelmista ja hevosista, joita se vaivaa enemmän tai vähemmän. Edessäni on monia kysymyksiä ja olen pyöritellyt niihin vastauksia, jo pitkään. Kuitenkaan sitten saamatta sanaa suustani, näinkö se henkinen valmistautuminen tähän vaikuttaa?
Olen pyöritellyt ja lukenut varmasti kaikkein eniten netistä näitä asioita hakiessani, eläinlääkäri Marika Frimanin tekemää eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielmaa juurikin kyseisestä aiheesta. Siinä Marika hyvin kattavasti on kirjoittanut kaikesta si-nivelen anatomian, tyypillisimpien ko alueen ongelmista ja niiden hoidosta. Monet kerrat sitä pieni ihminen miettii päässään, onko jotain mitä voisin vielä tehdä, kunnes sinulle oikeasti sanotaan, ettet vain voi tehdä enää mitään enempää.
Saksalainen eläinten kiropraktiaan erikoistunut eläinlääkäri, varmasti maailmankuulu Doychin Lyudov kävi meilläkin Suomessa ollessaan. Harmillisesti jouduttiin vielä vaihtamaan päivää niin, että olin kuitenkin itse töissä ja äiti oli kotona paikalla näyttämässä hevosta.
Doychin oli kysynyt, että mitä haluamme hänen tekevän ja missä kaipaamme apua. Äiti sitten oli hiukan kääntäjää apuna käyttäen saanut kerrottua vaivamme ja Doychin oli löytänyt selästä aika aran kipupisteen, josta hevonen madaltui useamman kymmentä senttiä helposti.
Liikkeessä, juoksutus kentällä, aina meillä on ollut ko hevosella huono ja voimaton laukka, mutta todennäköisesti si-nivelen vaiva on ollutkin paljon luultua pidempään.
Doychin totesi, että se on voinut tulla traumaperäisesti tai sitten pikkuhiljaa muodostuen ja koitti kauniisti ja pahoittelevasti sanoa, ettei ole mitään mitä hän kykenee enää tekemään. Videot, joita hevosesta on Liettuasta saatu, ovat aivan eri maata mitä loppujen lopuksi nähty hevonen. Joko hevonen on vain eri, tai sitten videoiden ja Suomeen muuton välillä on tapahtunut jotain, joka on vaikuttanut si-nivelen kuntoon.
Kyseinen pätkä on miltei suora lainaus Marikan tekemästä tutkielmasta, SI-nivelen vaivojen oirekuvasta. Tutkielman sivut 12-13.
Tätä lukiessani, olen jäänyt vain pohtimaan, että miksi ja miten pitkään vaiva on jo oikeasti ollut. Monet asiat ovat selittyneet tällä tekstin pätkällä ja jättävät vain sanattomaksi. Miten emme ole edes oikeasti huomanneet tätä yhtäläisyyttä, ennenkuin ensimmäiset ultrat on otettu ja kortisonipiikit on laitettu.
” Krooninen SI-nivelen vamma aiheuttaa alentunutta suorituskykyä. Kliiniset oireet ovat usein epämääräisiä ja voivat näkyä esimerkiksi kieltäytymisenä hyppäämästä tai ajautumisena hypyssä heikomman jalan suuntaan. Myös kokoamiskyky eli kyky siirtää painoa takajaloille voi olla heikentynyt etenkin ratsastettaessa. Joskus nähdään toisen tai molempien takakavioiden laahaavaa liikettä.
Heikko lautasten ja lannealueen lihaksisto, selkäkipu, haluttomuus ravata tai peitsaaminen (saman puolen etu- ja takajalka liikkuvat samaan aikaan samaan suuntaan) kovassa vauhdissa tai lievä, takajalasta toiseen vaihtuva ontuma voivat myös viitata SI-nivelen ongelmiin. Myös takaosan lihaksiston epäsymmetrisyys on yleistä. Jäykkyys, vaikeudet sivuttaisliikkeissä, käytösmuutokset ja huonolaatuinen laukka ovat yleisiä oireita SI-alueen kiputiloissa.
SI-alueen kivusta kärsivällä hevosella voi olla lautasten alueella lihassurkastumaa, jonka seurauksena sakraalikyhmyjen alue näkyy prominenttina. Keskimmäisen pakaralihaksen surkastuma voi johtaa siihen, että lannealueen okahaarakkeet näkyvät ja ristiselän alue on huomattavasti korkeammalla kuin säkä.
Osalla SI-nivelen alueen kivusta kärsivillä hevosilla voi olla lisääntynyttä lihasjännitystä pitkässä selkälihaksessa. Hevonen voi myös seistä takajalat epänormaalia enemmän mahansa alla. SI-alueen kipu voi aiheuttaa rinta-lannerangan alueen rajoittunutta liikettä, etenkin selän ojennus ja sivuttaissuuntaiset liikkeet voivat olla rajoittuneet ja hevonen voi jopa hermostua näitä liikkeitä stimuloitaessa. Jotkut hevoset reagoivat voimakkaasti painettaessa sakraalikyhmyjen aluetta. Pitkään toinen takajalka ylhäällä seisominen voi tuottaa ongelmia ja aiheuttaa esimerkiksi hankaluuksia kengitettäessä.
Ravissa SI-alueen kipu nähdään tavallisesti heikentyneenä kokoamiskykynä. Toisinaan nähdään normaalia leveämpää takajalan askellusta, normaalia kapeampaa takajalan askellusta tai peitsaamista. Laukassa SI-alueen kipu nähdään usein jäykkänä takajalkojen askelluksena, jossa takajalat pysyvät suorina ja ovat sivulta katsottuna koko askelluksen ajan lähellä toisiaan.
Tällaista laukka-askellusta kutsutaan ”bunny hoppingiksi”. Laukka voi myös olla nelitahtinen ja hevonen voi vaihdella laukkaa takaosalla tai rikkoa raville.
Usein hevonen myös liikkuu etupainoisena lautanen korkealla. SI-alueen kipuun liittyy usein myös pukittelu tai toisella takajalalla taaksepäin potkiminen ja haluttomuus laukata. SI-nivelen kipu tulee voimakkaimpana esiin yleensä laukassa, johtuen siitä, että toiselle takajalalle tulee paljon painoa askeleen kolmitahtisuuden takia ja laukassa nivelen liike on voimakkainta. “
Näistä yhteisistä vuosista, joita juuri viime viikolla tuli yhteensä viisi vuotta, emme vain voi kiittää tätä paljon opettanutta kullan arvoista karvakorvaa tarpeeksi. Toisille se on vähän ja toisille sekin on paljon.
Tulevaisuus tuo mukanaan suuren tyhjän aukon ja paljon sulateltavaa, mutta kolme muuta karvakorvaa pitää mielen kiireisenä.
Ja mitä tähän aiheeseen tulee, SI-nivelen vaivoista emme tule vaikenemaan, päinvastoin. Se on yksi niistä asioista, mistä kaikkien hevosihmisten tulisi tietää ENEMMÄN. ♥
KIITOS ♥